Hirdetés

Hirdetés

Az első teszt a Mobilarenán - 2002-ből

Elvileg ezt a cikket 2002. június 14-én tettem élesbe a Mobilarena legelső verziójának virtuális hasábjain. Akkor még emlékeim szerint extra.hu/mobilarena néven volt elérhető az oldal, egészen pontosan 2003. május 7-én jött létre az a domain, amely a mai napig a Mobilarena otthona. Az anyagot a lentiekben változtatás nélkül közlöm (a betűtípust és a színt is meghagyom), hogy a nyájas olvasó is rácsodálkozhasson arra, hogy kerek egy évtizede milyen szempontok voltak fontosak egy mobiltelefonnál.

Nagy várakozással vettem kézbe a talán utolsó Sony nélkül történõ Ericsson fejlesztés eredményét.Külsõre pofás, a most divatos bézs árnyalat elegánssá teszi a telefont, pláne, hogy fényben az elsõre fehérnek látszó elõlap is bézs színben csillog. A kijelzõ viszont meglepõen pici. Belsõ antenna - ez manapság egyre inkább természetesebb. Az összhatásra csak annyit mondanék, hogy sokan elsõre Nokiának nézték a készüléket. Kívülrõl tehát szinte minden ericssonos stílusjegy hiányzik az R600-ról. Bekapcsolva viszont rögtön a szokásos Ericsson-animáció fogad minket, lelkes PIN-kód ütögetés után pedig azonnal a jól bevált, de kissé már kopottas Ericsson menü tárul fel. Totál T65, nyoma sincs ikonoknak, vagy bármi kezelésbeli újdonságnak, mint a T68-nál. A megszokott módon navigálhatunk a megszokott menüben, izgalmas grafikai megoldásoknak nyoma sincs. Az egyetlen számottevõ újítás a kijelzõ megvilágításának változtathatósága: narancs, zöld és piros színekben pompázhat a display - ezzel együtt le kell viszont mondanunk az illuminátoros megvilágításról. Sebaj, kárpótoljon bennünket, hogy Panasonic módra a hívókhoz, vagy híváscsoprtokhoz csöngéskor rendelhetünk kijelzõszínt. A megvilágítás másik furcsa hibája volt, hogy az adatkábel levétele után bekapcsolva maradt. Szolgáltatáskínálatban is valahol a T65 szintjén van a telefon. Gondolná az ember, hogy ez a készülék majd memóriában, vagy adatkommunikációban egy magasabb kategóriát képvisel, de nem. Nincs például infraport. Ez - valljuk meg - elég különös. Másik buta dolog, hogy a készülék telefonkönyvében egy névhez csak egy szám rendelhetõ.

Sebaj, szerencsére kéznél volt a fent említett kábel. Szabvány COM1 porton mûködõ modemként kezelte a Windows a telefont, és hála a GPRS-nek, stabil 50kbps sebességgel "száguldottunk" az információs szupersztrádán. Igaz, ezt még akkor mértük, amikor éppencsak elindult a Vodafone GPRS. Természetesen WAPozni is jobb ilyen sebességgel, bár nem annyira látványos a gyorsulás. Ami viszont számomra nem logikus, az a GPRS beállítása volt. Nem csak a WAP menüben, hanem a Beállítások között is be kell kalibrálnunk mindent. Igazán beleférhetett volna egy menüpontba.

Másik meghökkentõ dolog az üzenetek küldésekor jött elõ. Mindenképp pozitív, hogy ebben az Ericssonban végre van menübõl szabályozható státuszriport, és támogatja az összefûzött SMS-t is. De nem minden fenékig tejföl. Az összefûzött SMS bekapcsolása esetén, ha ékezetes karaktert írunk, akkor függetlenül az üzenet hosszától, teljesen összezavarja a többi készüléket az R600. Például ilyen esetben a T65, a Sony J6, illetve a Siemensek az ékezetek helyett értelmezhetetlen karaktereket jeleznek ki, Nokiára küldve az egész üzenet üres, míg a Motorola készülék nem is fogadja (de a státuszt visszaküldi). Ezen érdemes lenne fejleszteni kicsit, bár a nálunk vendégeskedõ telefon még nem a végleges szoftverrel volt ellátva (ennek tudható be a néhol elrontott magyar fordítás is, pl. Átájáró lett a Gatewaybõl). Azóta volt nálam több R600 is, és egyik sem csinálta a fent említett hibát, szerencsére, csak ha hosszú "í"-t írt a gyanútlan user. Kompenzálásként viszont az EMS kifogástalanul mûködött más gyártók készülékére küldve is. Van még mobil chat is, wow. A prediktív szövegbevitel a mi verziónkban nem volt benne magyar nyelven (viszont nagy örömünkre görögül igen:-)) További döbbenet: a készüléknem tud faxként mûködni!!! Ezt még egy nyamvadt T10 is tudja.

Egyebek, amik szinte természetesek: Li-Ion akkumulátor, profilok, óra, ébresztõ, számológép... Beújítottak egy képernyõvédõvel (WAPról letölthetõ animáció, vagy a szabvány Ericsson demo). Háttérkép szintén variálható, szintén esetlegesen WAPról lehet frissíteni. Csengõdallamok a megszokott gagyik, szinte ugyanazok már T10 óta... WAPról ezt is lehet frissíteni (ezt ki is próbáltuk, de nagyot csalódtunk a SonyEricsson waplapján fent található ritmustalan prüntyögésekben).

Összegezve? Érdekes. Megjelenésre üzleti telefon. Szolgáltatásokban korántsem. Inkább "fiatalosítani" próbálták mindenféle haszontalanságokkal (mobil chat, képernyõvédõ, etc), kivülrõl elvesztette Ericcson jellegét, a menüben viszont megmaradt. Inkább várjuk meg a P800-at.

Azóta történt

Hirdetés