Az Apple nem szeretné, hogy a Samsung a Legfelsőbb Bíróság elé vigye az ügyüket

A hatalmas pénzekért folyó szabadalmi perek a modern techvilág sajátosságai, és ezek közül az egyik legismertebb kétségtelenül az Apple-Samsung csata amerikai állomása, amely az előbbi több fordulós győzelmével végződött: a koreai vállalatnak 548 millió dollárt kellett a cupertinóiak számlájára átutalnia (152 milliárd forint), mert vétkesnek találták több Apple szabadalom és formatervezési minta megsértésében. Ezt később több régebbi, érintett Galaxy eszköz amerikai forgalmazásának tiltása követte. A Samsung és támogatóinak álláspontja szerint ugyanakkor túl általánosak bizonyos szabadalmak és formatervezési minták egy több száz alkatrészből és apró vonásból álló eszköz esetében, hogy egyet-egyet levédetve komoly licenc vagy kártérítési összegeket lehessen a vállalatoktól elkérni, és már decemberben kérték a Legfelsőbb Bíróságot, hogy hallgassák meg érvelésüket az Apple-lel kapcsolatos perben, felülvizsgálva az évtizedekkel korábban felállított amerikai szabadalmi rendszer működését.

Az Apple nem szeretné, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé kerüljön a Samsung ügye
Az Apple nem szeretné, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé kerüljön a Samsung ügye [+]

A Samsung mellé állva a Facebook, a Google, a Hewlett-Packard a Vizio, a Dell, az eBay és más amerikai vállalatok is az „archaikus” amerikai rendszer megreformálásáért folyamodtak a Legfelsőbb Bírósághoz, ám hivatalos levelet a „másik oldalról” is lehet küldeni, és ezt az Apple csütörtökön meg is tette. A cupertinóiak szerint felesleges tovább húzni a jogi hercehurcát azok után, hogy a hosszas bírósági tárgyalások egyértelműen nekik adtak igazat, hiszen a verdikt az, hogy a Samsung lemásolta számos dizájnjukat, ezért fizetniük kell. A Stanford Law School jogi iskola professzora, Mark Lemley viszont „drákói szigorúnak” nevezte a ma is hatályban lévő formatervezési mintákat, és úgy véli, lehetetlen őszintén kijelenteni, hogy az emberek az iPhone-t a formája vagy az iTunes ikonstílusa miatt vásárolják meg, semmint az Apple szolgáltatásokért és szoftverekért. Márpedig a kártérítés mértékét az határozza meg a jelenlegi rendszerben, hogy mekkora veszteséget okozhatott egy vagy több szabadalom vagy formatervezési minta jogtalan használata a birtokosának, és legutóbb a bíróság ezt a 548 millió dollárban konkretizálta.

Azóta történt

Előzmények

  • A Szilícium-völgy kiáll a Samsung mellett

    A Facebook, a Google, az eBay, a HP, a Dell és más amerikai vállalatok közös bírósági levélben fejezték ki támogatásukat a Samsung mellett az Apple-lel folytatott szabadalmi perben.

Hirdetés