Asha 501 – a fejlődő világ „okostelefonja”

A fejlett világ nagyobb városainak lakóit a szolgáltatók 4G LTE eléréssel kényeztetik, ám a Föld lakóinak 90 százaléka jó ha egyáltalán GPRS és EDGE lefedettséggel rendelkezik. A Nokia „következő milliárd” (Next Billion) projektje éppen ezért azokra fókuszál, akik számára a nagy sebességű adatátvitel, a korlátlan adatcsomag és helyenként az elektromos áram folyamatos elérése még hosszú ideig csak álom lehet, ám ennek ellenére szeretnének hozzáférni a világhálóhoz. A frissen bemutatott Asha 501 legfőbb célja éppen ezért a hosszú üzemidő mellett a kedvező hálózati hozzáférés biztosítása, mely utóbbiért az akár 90 százalékkal is alacsonyabb adatforgalmat generáló, frissített Xpress Browser Now felel.

Hirdetés

A Lumia modellek által inspirált, edzett üveg előlappal rendelkező készülék megalkotásakor a Nokia a rohanó világ igényeit helyezte a középpontba, így az új „Fast Lane” felület padlógázzal biztosít hozzáférést a jelen, múlt és az eljövendő eseményeihez. A MeeGo-alapú Nokia N9 által inspirált Swipe felület minden korábbinál intuitívabb használatot biztosít, miközben a legtöbb funkció egyetlen csupán ujjvonásnyira van. Az új kezelőfelület érdekessége, hogy a funkciók zöme a készülék két koppintással történő felélesztése után azonnal elérhető, hiszen például a zenelejátszó vezérlőgombjai közvetlenül a tevékenységeket folyamatosan naplózó „Fast Lane” felületen is megtalálhatóak, míg az alkalmazások listája egyszerű jobbra-balra vonással jeleníthető meg. A játékok szerelmesei pedig ezúttal is 40 EA játékot tölthetnek le ingyen a Nokia online piacteréről.

A villámgyors kezelőfelülettel rendelkező készülék technikai fronton a kategóriájában átlagosnak nevezhető, hiszen 3 hüvelykes, 240 x 320 képpontos 262 ezer színű kapacitív kijelzőt, 320 x 240 képpontos videók rögzítésére alkalmas 3,2 megapixeles kamerát, dedikált hangerő szabályozó gombot, 236,8 kbps sebességű EDGE hálózati elérést, gravitációs és távolságmérő szenzort, Bluetooth 3.0 és WLAN (802.11b/g) modult, 64 MB RAM-ot, 128 MB belső memóriát, előre telepített 4 GB microSDHC memóriakártyát, RDS FM rádiót, integrált Facebook és Twitter támogatást, Nokia HERE térképeket, és 48 napos készenlétet, 56 órányi zenelejátszást vagy 17 órányi beszélgetést biztosító akkumulátort kapott. A fekete, fehér, vörös, ciánkék, sárga és zöld árnyalatokban, egy- és kétkártyás változatban is piacra kerülő 99,2 x 58 x 12,1 milliméteres és 98 grammos Nokia Asha 501 ára nettó 99 dollár, azaz hazai áfát feltételezve bruttó 28 000 forint körül alakul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés