Apple: Csak a térerő-visszajelzés hibás

Megszületett az első csoportos kereset és ezt követően az Apple hivatalos állásfoglalása is az iPhone 4 vételi problémáival kapcsolatban. A cég közleménye szerint – melyet egyébként a tulajdonosok levélben is megkaptak – a készülék antennája nem hibás, sőt jóval érzékenyebb, mint bármely korábbi modell esetén, ám a térerő-visszajelző algoritmus a saját tesztjeik szerint sem működik megfelelően, így az heteken belül javításra kerül egy ingyenes szoftverfrissítés keretében. Az Apple szerint nem csak az iPhone 4, hanem a RIM, a Nokia és a Verizon DROID sorozat számos tagjánál is megfigyelhető, hogy szorítás esetén a térerő-indikátor általában egy egységgel visszaesik.

Az Anandtech mérései szerint a helyzet azonban nem ennyire egyszerű, ugyanis az iPhone 4 antennájának érzékenysége akár 19,8 dB-lel is visszaeshet a bal alsó sarok érintésekor, mely jóval meghaladja a szokásos csillapítási értéket. Az oldal ugyanakkor arra is rávilágított, hogy az iPhone 4 rádiós moduljának érzékenysége valóban jobb, mint például az iPhone 3G S esetén tapasztalható volt, hiszen még igen gyenge, -113 dB-es jelerősség esetén is képes a hívások stabil kezelésére, melyre a korábbi kiadások nem voltak alkalmasak. Az Anandtech szerint a bal kézben szabályosan tartott telefon esetén közepesen és gyengén lefedett helyen a beszélgetés és az adatátvitel már nehézkessé válhat.

A Gizmodo szerint a vételi problémák nem is annyira hívás közben, mint inkább letöltéskor zavaróak, ugyanis a bal alsó sarok érintésekor az átviteli sebesség akár negyedére is visszaeshet, miközben a megnövelt adóteljesítmény miatt az akkumulátor üzemideje is jelentősen lecsökken. Az oldal felmérései szerint a hibás antenna dizájn elég sok felhasználót érint, hiszen a legfrissebb szavazatok szerint az Egyesült Államokban a válaszadók 40, az Egyesült Királyságban pedig a válaszadók 93 százaléka tapasztalt kisebb-nagyobb vételi nehézségeket. A Gizmodo és az Anandtech is megerősítette, hogy a külön megvásárolható tokok és a készülék oldalára helyezhető 29 dolláros borítók sokat enyhítenek a hibákon. Egy tok beszerzése már csak azért is javasolt, mert az üveg hátlap felülete könnyen csúszóssá válhat.

Az Apple sajtóközleménye a vételi problémákról nem beszélt, csak a térerő-indikátor hibáit említette, mely az AT&T Wireless által javasolt formula szerint hamarosan javításra kerül. A gyártó arra is felhívta a figyelmet, hogy az elégedetlen vásárlók számára továbbra is adott a lehetőség, hogy az első 30 nap során visszavigyék a márkaboltba a sértetlen készüléket, melyet az Apple kezelési költség felszámítása nélkül vesz vissza. Az iPhone 4 térerő-visszajelzési hibáit egyébként Richard Gaywood, a Cardiffi Egyetem vezeték nélküli átviteli technológiákkal foglalkozó mérnök doktora is megerősítette, ám ezzel együtt a „halálos zóna” érintésekor tapasztalható mellékhatások is alátámasztást nyertek. Gaywood szerint ugyanakkor az iPhone 4 antennájának hibái közel sem annyira kritikusak, mint amennyire azt a sajtó felfújta, de valóban léteznek, még akkor is, ha az Apple ezt minden áron szőnyeg alá szeretné söpörni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés