Hirdetés

Apple blog: MacBook Air vs iPad - munka

Aki a számítógépét olyan munkára használja, amely nem csupán levelezgetésből és netezésből áll (s azért ez a többség), az iPadet munkaeszközként számításba sem veszi. Most írhatnánk, hogy pedig mennyi okosság van az Apple táblagépében, ami persze valamelyest igaz, de ahhoz, hogy tényleg megfelel-e ilyesmire, igen sok dolognak kell együttállnia.

Például remekül szolgál kiegészítő munkaeszközként, ha egyébként van normális gépünk is (mondjuk egy MacBook Air). Olyan sokat utazó, különböző helyeken oktatást, előadást, prezentációt tartó embereknek jöhet jól, akiknek van valami korrekt anyaguk, amit bemutatnak, azt elérik online, vettek valami átalakítót, hogy projektorral összeköthessék a ketyerét... de álljunk meg, nem jobb az, ha offline van az anyag, bármikor könnyen és gyorsan szerkeszthető, pendrive-ra rácuccolható és az adott helyen a hallgatóságnak odaadható? Persze mindenre van megkerülő megoldás, de vajon érdemes-e alternatív okosságokat kitalálnunk a bevált módszerek helyett? Ezt mindenki döntse el magában, de az mindenképpen tény, hogy az iPad rögtön elvérzik munkaeszköz gyanánt, ha sokat kell gépelni, vagy egy picit speciálisabb szoftverre van szükségünk. Persze egyszerűbb feladatokra az iPad is alkalmas, pláne, hogy Office alkalmazás is elérhető rá, amelynek segítségével Word, Excel és PowerPoint fájlok simán szerkeszthetők, de ahhoz nem férhet kétség, hogy egér és billentyűzet segítségével ez könnyebben megvalósítható.

Ha ennél összetettebb szoftverekre van szükségünk, mondjuk multimédiás szerkesztőprogramokra, videóvágáshoz, képek editálásához, akkor már gondban lehetünk, de erről már írtunk az előző bejegyzésekben is. Láttunk sok iPadet újságíró kollegánál is (például az MWC-n), akik erre jegyzeteltek, ezzel rohangáltak sajtótájékoztatóról termékbemutatóra és vissza, de biztosak voltunk benne, hogy az adott médiamunkás hotelszobájában ott lapul egy notebook, amivel majd megszerkeszti a lényeges anyagokat. Persze arra, hogy egy eseményről live blogot írjon valaki, teljesen jó, arra is, hogy Twitterre, Facebookra tolja ki a fontos információkat, de az iPad ezekben az esetekben is csak kiegészítő, amely apró feladatok megoldására alkalmas ugyan, de a komplett munkát nem tudja elvégezni. Hiába írja iPaden Szájer József az Alkotmányt, azért nagy sansszal a végleges verziót, a nyomdai előkészítést és magát a nyomtatást nem ezen a kütyün keresztül oldották meg.

Ugyanakkor vannak olyan alkalmazások iOS rendszerre, amelyek kifejezetten az iPadhez készültek, s bizonyos célfeladatok ellátásra ezek a legalkalmasabbak. Orvosi szoftverekről van szó, logisztikai applikációkról, de említhetjük a navigációt is. Pompei-ben a régészek dolgoztak iPad segítségével, felbukkant a Transformers forgatásán is, szakácsok a konyhapultra állítják, hogy jól lássák a receptet.  Az iPad egy jó alkalmazással egy adott munkára szinte tökéletesen felkészíthető, de univerzális munkaeszköz egy ideig még nem lesz belőle - főleg egy MacBook Airrel szemben.

Bog

Előzmények