Hirdetés

Apple blog: Bagaboo Messenger és Rancid Backpack

Tűhegyi Tamás először csak saját magának szeretett volna egy nagy méretű, biciklizéshez használható, strapabíró táskát. Fejben összerakta, édesanyja megvarrta, aztán nem is kellett vele sokat menőznie, hogy a haverok, kollégák kérjenek hasonlókat. Ebből nőtte ki magát a Bagaboo, amely ma már sokféle, sokszínű, sok helyen forgalmazott táskát, hátizsákot, övtáskát készít és árul, megtartva a kézi, manufakturális jellegű gyártási folyamatot, ami nagy mértékű testreszabhatóságot is lehetővé tesz.

Az iCentre kínálatába is bekerültek a Bagaboo termékek, így jutott el hozzánk a klasszikus Standard Messenger Bag és a kicsit más jellegű Rancid Backpack. A Messenger Bag a Bagaboo ikonikus terméke, egy olyan oldaltáska, amely igen sok cuccot képes elnyelni, elnyűhetetlen és úgy tervezték meg (illetve tervezte meg Tamás), hogy az kerékpározás közben se zavarjon, de ha kell, akkor egy szempillantás alatt ki lehessen belőle rámolni (vagy bele) és aztán tekerni tovább.

A Messenger Bag külső anyaga CORDURA. Ez egy olyan, gyöngyvászon jellegű anyag, amely meglehetősen ellenálló, kevéssé fakul, ráadásul a Bagaboo még impregnáló kezelést is küld rá, amitől vízlepergető tulajdonsággal is bír. Ez azonban nem szokott elég lenni a teljes vízhatlansághoz, ezért a táska belseje teherautóponyvából készül, ami csak elsőre szokatlan egy divatcikk kapcsán. Azt viszont senkinek sem javasolnánk, hogy egy krémsajtos-tojásos szendvicset benne hagyjon pár napig, bár ránézésre a Messenger Bag belseje akár slaggal is tisztítható.

Belül egy két részre osztott hálós zsebet találhatunk, kívül pedig a táska elején két cipzáros (YKK) és egy tépőzáras zseb is akad. A táska vállpántja biztonsági övből van, talán nem kell részletezni, hogy ez mennyire strapabíró. A kialakításnak köszönhetően egy további hevederrel bringázás közben féloldalasan magunkra is tudjuk rögzíteni a tatyót, ilyenkor lesz érthető, hogy miért a Messenger Bag alján-hátulján kapott helyet a fényvisszaverő csík, illetve a hátsó lámpa rögzítésére szolgáló szíjacska. A táskát tépőzáras és csatos megoldással egyaránt be lehet csukni, előbbit úgy találták ki a tervezők, hogy bármennyire is meg van pakolva, valahol biztos lesz olyan pont, ahol sikeresen össze tud tapadni a felső és az alsó rész, mivel a táska elején vertikálisan elhelyezett csíkok egészen alulról indulnak és majdnem ott érnek véget, ahol már a ráhajtható rész kezdődne.

Bocha nagy biciklista minálunk (sejtésem szerint egészen addig, amíg le nem rakja a jogsit), így természetesen érdekelt a véleménye a Bagaboo modellpalettájának legismertebb darabjáról. A kialakítást ismerjük más márkák táskáiról, azt viszont nagyra értékelte, hogy minden összetevő színe külön megválasztható, sőt, a táska felső részén egyedi mintázat kialakítására is nyílik lehetőség. Ha Bocha akarna magának is egy ilyen Messenger Baget, akkor 15 lepedőt kéne érte leszurkolnia, amiben nincs benne a notebook tárolásához szükséges sleeve. Ha úgy érzi, hogy még a sleeve sem nyújt elegendő védelmet a gépnek, akkor az eggyel combosabb Workshore Messenger Bag lesz az ideális választás, aminek már merevebb hátfala van.

A második Bagaboo termék egy hátizsák, amely a Rancid névre hallgatna, ha lenne füle. Ezzel egyébként rögtön a bemutató elején ellőttem a cucc legnagyobb hibáját: nincs felső szíj, aminél fogva megragadhatjuk akkor, ha éppen nem a hátunkon van. A zsák szintén CORDURA anyagból van, itt azonban nincs még egy, belső réteg, ezért csak korlátozottan vízálló. A pántok vastag, szivacsos anyagból készültek, ha ennél is jobban magunkra szeretnénk kötni a táskát, akkor elöl még hevedert is találunk, amit a mellkasunkon tudunk összehúzni. A rendesen megpakolt Rancid oldalát is összébb lehet egy pánttal szorítani, oldalt hálós zsebek is vannak.

Ez a hátizsák csak kétféle színben készül, egy terepzöld és egy meglehetősen élénk világoskék árnyalatban (ezt próbálgattuk mi). A Rancid első részén oldalról nyitható zseb található, a belső, hatalmas területhez pedig egy olyan, YKK gyártmányú cipzáron keresztül férünk hozzá, amely a táska tetejétől a legaljáig ér, magyarán szinte azonnal hozzáférhetünk a bepakolt cuccok közül akármihez. A Rancid hátulja merev, a belső részben találunk vastag, tépőzárral egymáshoz csatlakozó szíjat is, ez a tatyó sokkal inkább fel van arra készítve, hogy notebookot fogadjon, mint a Messenger. Ehhez is lehet külön sleeve-et kérni a további biztonság érdekében, ha azonban ezt nem tesszük meg, akkor a Rancid Backpack pont ugyanannyiba kerül, mint a Messenger Bag.

Azóta történt