Android for Work – a munka legyen munka

E-mail olvasása, dokumentumszerkesztés, grafikonok böngészése, prezentációk áttekintése, szerződések jóváhagyása – csak néhány tevékenység azok közül, amelyeket ma már okostelefonnal is végzünk, a mindennapi rutin részévé váltak. Talán ma már fel sem tűnik, mennyi mindenre használjuk telefonunkat, és ebből rengeteg dolog a munkánkhoz kapcsolódik.

Azokon az androidos telefonokon és táblagépeken, ahol már jelen vannak a profilok, ez nem feltétlenül okoz gondot, de a többieknek egyáltalán nem olyan könnyű elkülöníteni a magánéletet a cégestől. Ezt a Google is felismerte, ezért indította el az Android for Work programját, amivel a hatékonyság növelése mellett az átláthatóságot célozták meg – és persze azt, hogy visszakapjunk valamit a privát életünkből.


[+]

Munkaprofilokat hoztak létre, az alapértelmezett titkosítás szerinti SELinux továbbfejlesztett biztonságot és kiterjesztett többfelhasználós modellt támogat az Android 5.0 (Lollipop) rendszereken, hogy elkülöníthető legyen a munka és a magánhasználat. A vállalati készülékeken az IT jóváhagyásával kerülhetnek fel a készülékekre az alkalmazások, míg a privát profil önállóan működhet, ezzel segítséget nyújtva abban, hogy hol kezdődik, illetve hol ér véget a munkanap, emellett az érzékeny adatokat is biztonságban tudhatja a vállalat és a felhasználó egyaránt.

Azokon az eszközökön, amelyek nem támogatják a natív többfiókos használatot, elérhetővé tették az Android for Work alkalmazást (az Ice Cream Sandwichtől a KitKatig). Ez gyakorlatilag ugyanazt a célt szolgálja, mint a fentiek, tehát az alkalmazáson belül érhetőek el az e-mailek, a naptár, a kontaktok, a dokumentumok, de böngészés és a vállalat által jóváhagyott céges alkalmazások is ezen keresztül lesznek hozzáférhetőek.

Elindul a Google Play for Work, ami egy speciális alkalmazás-áruház, megkönnyítve az IT dolgát, betekintést adva az elérhető alkalmazások listájába, a frissítések tartalmába. Ezen túlmenően a Google előre összeállított egy munkával kapcsolatos szoftvercsomagot is a mindennapi feladatok ellátásához, ez e-mail klienst, kapcsolatkezelőt, naptárat is magában foglal, olyat, ami Exchange és Notes támogatással bír, illetve kerültek még bele dokumentumszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs eszközök is. A kezdeményezéshez olyan nagy nevek csatlakoztak, mint az SAP, a BlackBerry, a Citrix, az Adobe, a SalesForce, vagy éppen a Cisco.

A következetes menedzsment jegyében a csatlakozott partnerekkel együtt egységes API-kezelést alakítottak ki (Enterprise Mobility Management), így a régebbi és az újabb készülékek kezelése egyaránt megoldott, közös kezelőfelületről működtethető. A kezdeményezéshez a Google bejelentése alapján hamarosan további cégek is csatlakoznak majd.

A szoftvergyártók számára jó hír, hogy különösebb erőfeszítés nélkül bármelyik jelenlegi áruházbeli alkalmazást biztonságos üzleti alkalmazássá változtathatják anélkül, hogy bele kellene nyúlniuk a csomagba. Ezeket aztán egységes kezelőfelületen menedzselheti majd az informatikai osztály.

A szoftveres megoldásokon túl a Google for Work programhoz csatlakoztak a nagy gyártók is, így részt vesz benne a Samsung, a Sony, az LG, a Lenovo, a HTC, a Motorola, a Huawei, a Dell és a HP is.

Hirdetés