Alkalmazásbemutató: Telenor MyTV

Hirdetés

A technológiai fejlődés hatására szemmel láthatóan megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások, elmúltak már azok az idők, amikor egy család lekuporodott a televízió elé, és úgy nézte a várva-várt adásokat. Manapság már nem vagyunk helyhez kötve, mobilkommunikációs eszközeink segítségével szinte bárhol és bármikor hozzáférünk az internethez. Voltak persze régen is nethez csatlakozni képes, illetve TV-tunerrel felszerelt kütyük, amelyeken már lehetett tévét nézni, ám a minőség akkoriban hagyott némi kívánnivalót maga után. A hálózatok és a rendszerchipek sebessége azóta sokat nőtt, aminek következtében manapság akár makulátlan minőségű mozgóképeket is meg lehet nézni telefonon, tableten, vagy akár laptopon is. Az operátorok ezt kihasználva, kis túlzással lassan kábelszolgáltatóként is jelen vannak/lesznek a piacon, a Telenor ennek megfelelően a cikkünk tárgyát jelentő szolgáltatás keretein belül nem perceket vagy SMS-eket szeretne eladni felhasználóinak, hanem egy televíziós előfizetést, ami egy mobilszolgáltatótól mindenképp egy újszerű dolog.

Fedezd fel a szórakozás jövőjét! Ezzel a szlogennel indítja el saját szolgáltatásának bemutatását a Telenor, hiszen a MyTV lényege, hogy ne csak az otthoni televíziókészülékeken élvezhessük a műsorokat és a filmeket, hanem például sorbanállás vagy egy utazás közben is. A mobiltelefonon, tableten, laptopon és asztali számítógépen, valamint a HDMI-vel rendelkező TV-ken egyaránt igénybe vehető televíziós műsorszolgáltatás szinte bárhol elérhető, ahol a van WiFi vagy mobilhálózati lefedettség, működtetéséhez a külön erre a célre készített alkalmazás (Android, iOS) és az online felület nyújt segítséget. A visszajátszható műsoroknak köszönhetően a felhasználók saját maguk dönthetnek arról, hogy mikor és mit szeretnének megtekinteni, ezzel pedig kvázi szabad kezet kapnak a filmek és sorozatok kiválasztásához.

A programban több tartalom érhető el, az egyik legfontosabb a televíziós csatornák adása, aminek a száma már 25-re bővült, a teljesség igénye nélkül jelenleg az M1, az M2, a Duna, a Duna World, a Filmbox, a Filmbox Extra, a Filmbox Basic, a Fashionbox (angol), a Story 4, a Story 5, a Sundance (angol), a TV2, az RTL Klub, a Fem 3, Film+, Pro 4, Super TV 2, FilmBox, az AXN Now, az AXN Black és az AXN White műsorait lehet nézni. A kék szolgáltatónál exkluzív műsorokat is láthatunk, ilyen például a Chosen, melyet először az AXN Now vetített, vagy ott a Totál szívás (Breaking Bad), ami elég nagy népszerűségnek örvend; a Telenor egyébként a sorozatokra szeretné tenni a hangsúlyt a MyTV kapcsán. A videotárban mozifilmek (több mint száz órányi), rajzfilmek, ifjúsági és ismeretterjesztő filmek, valamint klasszikus felvételek elérésre adódik lehetőség, a felnőtt menüpont mögött pedig 18 éven felüliek számára ajánlott tartalmak között böngészhet az előfizető. A regisztrációhoz és a csomag megrendeléséhez Telenor ügyfélnek kell lenni, de magához a működéshez nem kell feltétlenül telenoros hálózatot használni, mivel ugye WiFi-n is simán jöhetnek az adatok. Az egyik legnagyobb újítás a TV-n nézhetőség lehetőséges, amelyhez egy Chrome Castot kell megvásárolni, majd ezt behelyezve a HDMI-csatlakozóba már indulhat is a mozizás. Az eszköz egyébként nyilván nem csak a MyTV-re használható, hanem okossá teszi a televíziót, szóval más előnyei is vannak.

Fontos, hogy egy előfizetéshez maximum négy eszköz rendelhető hozzá, ezek közül kettőn lehet egy időben élvezni a MyTV szolgáltatásait. A használat megkezdéséhez SMS-ben kell elküldeni a TV szót a Telenor által megadott számra, majd a válaszüzenetben érkező feltételeket egy OK szó visszaküldésével kell elfogadni. Ezután egy ideiglenes jelszót küld a szolgáltató SMS-ben, melyet az applikáció első megnyitásakor máris meg lehet változtatni olyanra, amit később nem felejtünk el. Az felhasználónál különválik az előfizetéses adatkeret és a MyTV, hiszen a második generációtól kezdve már órákban megadva lehet megvásárolni a szolgáltatást.

Kipróbáltuk a Telenor MyTV szolgáltatást
[+]

Többféle csomag érhető el, más-más konstrukcióban és különböző elérhetőséggel. Ahogy az előző bekezdésben is írtuk, a jegyek most már nem adatforgalom, hanem órák szerint lettek megadva, azaz 3, 10 és 50 órás adatjegy vásárolható meg. A legkisebb formulát arra tervezte a Telenor, hogy egy meccset, vagy valamilyen más sporteseményt, esetleg egy-két filmet ad-hoc jelleggel megnézhessen bárki, hiszen ezek beleférnek a megadott időintervallumba. A közepes csomag már azért viszonylag sok mindenre elég, de igazán nagy szabadságot a legnagyobb pakk ad, hiszen azzal akár már több évadnyi sorozatot is végigizgulhat a felhasználó.

A használhatósággal tapasztalataink szerint minden rendben van, WiFi-n keresztül nagyon gyorsan betöltődnek a videók, de 4G-re kapcsolva sem volt lassabb a folyamat, még villamoson való utazás közben sem, 3G-n pedig valamennyivel többet kell várni, míg az adás betöltődik, ám utána már nincsenek megakadások. Laptopon az élő adásoknak viszonylag jó a minősége, a videotárban tárolt tartalmak szintén elég jók, telefonon viszont messze vagyunk a HD-től. A sorozatok megnyitása után külön kiválaszthatjuk, hogy melyik részt kívánjuk lejátszani, létrehozhatunk személyes listát, de a program által kedveltnek titulált tartalmakat is választhatjuk. A mozik először kis képben jelennek meg, ha pedig elforgatjuk a hordozható eszközt (kivéve a laptopot és a számítógépet, amelyeken a nagyítás ikonra kell rábökni), akkor teljes képernyőn élvezhetünk mindent.

Kipróbáltuk a Telenor MyTV szolgáltatást

A MyTV használatához elengedhetetlen mobilnternet vagy WiFi, előbbi esetén minimum 3G lefedettség és 384 kbps-os letöltési sebesség, valamint adatmennyiséget tartalmazó tarifacsomag (azaz internet előfizetés) szükséges. Figyelembe kell venni azt is, hogy a tematikus adatforgalom felhasználása után, ha az általános mobil adatforgalmat túllépjük, akkor a lassítás követkeményeképpen élő vagy online műsorokat már nem lehet nézni. Számítógép esetén Internet Explorer 8+, Chrome, Mozilla és Silverlight, Androidnál minimum 4.0-s, iOS-nél pedig legalább 5.0-s rendszer szükséges a futtatáshoz.

A Telenor MyTV összességében egy jól használható szolgáltatás, kiváló ötlet a műsorok meghatározott ideig történő visszanézhetősége, a csatornák mennyisége viszont bővülhetne még, hiszen az alapvető kínálatot például a MinDigTV applikációja is garantálja.

Legendd

Azóta történt

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: BKK FUTÁR

    Megérkezett a BKK menetrendeket, útvonaltervezést és a tömegközlekedési járművek pozícióját élőben mutató applikációja, amely iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is letölthető.

  • Alkalmazásbemutató: Centroid

    Ezúttal egy magyar fejlesztésű, iOS-es fotós applikációt mutatunk be olvasóinknak, amelyik geometriai formákra bontja a témákat.

  • Alkalmazásbemutató: iBally

    Minimalista megjelenésű és igen nehéz iOS-es ügyességi játék alkalmazásbemutatónk mai témája, amelyben egy apró labdát kell minél magasabbra juttatni.

  • Alkalmazásbemutató: Aspecto Memoria HD

    Magyar fejlesztésű memóriajáték az Aspecto Memoria HD, amely nagy felbontású képekkel és több nehézségi fokozattal kínál egy kis agytornát.

Hirdetés