Alkalmazásbemutató: Swype Beta Androidra

Amióta ténylegesen beköszöntött a tech korszak, az emberek arra próbáltak rájönni, miként lehetne egyszerűbbé tenni a mindennapi használati eszközök kezelését. Időről időre csökkent a méret, mely a mobiltelefonok esetében is igaznak bizonyul. Az eleinte megjelenő gombonkénti több karakteres megoldást (vagyis a nem érintőképernyős telefonnál, pl. Nokia E52) millióan szerették és használták, viszont kezdett a kor elvárásaihoz képest lassúnak tűnni. Felvetődött a kérdés, hogy ha már van rendes billentyűzet számítógépekhez, miért ne lehetne ezt a megoldást mobiltelefonokba is átültetni. Így került sor a fizikai QWERTY klaviatúra beépítésére például a Blackberrynél vagy Nokiánál is, az érintőpaneles kütyüknél pedig már nem fizikai, hanem még talán annál is gyorsabb érintés vezérelt kiosztás vette át az uralmat.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Manapság viszont egyre rohanóbbá válik életünk, így újabb innovációra volt szükség, amely a hangvezérlés lett. Bárki felvetheti a kérdést, hogy mennyivel könnyebb egyszerű hangutasításokkal elvégeztetni a feladatokat, így sem lenézni nem kell a telefonra, sem hosszú perceket nem vesz el a keresés vagy gépelés, nem utolsó sorban pedig kibővíti a használhatóságot.

Már a Google Search is ezt igyekezett elérni, viszont mint szinte minden program, ez is főleg a világnyelveken tudott, ami kis hazánkra nézve még nem volt áttörő dolog. Majd jött a Dragon Dictation magyar nyelvet is „beszélve”, s ez felcsillantotta a reményt arra, hogy bizony mi magyarok is megkapjuk valamilyen téren beszéd alapú irányítást, szabadabbá téve életünket.

A nemrég Androidra megjelenő Swype Beta bármilyen telefonra letölthető egy meghatározott email regisztráció és online kapott kód megadásával. Az install ezután a megszokott csomagtelepítő módszerrel végezhető el, majd a beállításokon belül a nyelv és billentyűzet menüpont alatt kell a Swype Betara nyomni, majd a nyelveknél a magyart letölteni. Miután ezzel megvagyunk, át kell állítani nyelvet magyarra, és már használatra készen állunk. Az üzeneteket megnyitva (bármilyen más programmal – böngésző, jegyzet – isműködik) természetesen még ki kell választani a programot, ezután átváltozik a billentyűzet és elénk tárul eme fantasztikus megoldás.

Kétféleképpen tudunk szöveget bevinni. Az egyik a Swype megoldás, vagyis folyamatosan a képernyőn tartva ujjunkat húzó mozdulatot végzünk a betűkön, melynek irányát egy narancssárga vonal jelzi. Így sokkal kényelmesebb és gyorsabb írásmódot tudunk végezni, bár eléggé hozzá kell szokni ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a hibázási lehetőségeket. Mindenképpen megéri a gyakorlást, sok időt lehet megspórolni vele, ráadásul a kiosztás is kényelmes és egészen esztétikus.

Nem az előbbi azonban az igazi nagy attrakció, hanem a Dragon Dictationból is ismert (valamint annak adatbázisát használó) kis tűz ikon, melyet megnyomva a hanggal történő bevitel lehetősége tárul elénk. Tényleg fantasztikus, nagyon jó érzés, hogy magyarul tudunk szöveget mondani, méghozzá elég jó hibaszázalékkal. Ha tagolva, kicsit robotmódon mondjuk a kívánt szavakat, mondatokat, akkor a gép tökéletesen megérti, a feldolgozás pillanatok alatt zajlik, ha pedig valami mégsem az a szó, ami mondtunk, az említett billentyűzettel másodpercek alatt kijavíthatjuk. Használatához valamilyen internetkapcsolat szükséges (mobilnet, WiFi), viszont rendkívül kevés adatforgalommal jár, így bátran igénybe lehet venni.

Mit lehetne mondani összegzésként? Talán azt, hogy must have. Hiába még csak beta verzió, már így is csaknem tökéletes, rendkívül jól működik, és számottevően kényelmesebbé és sebesebbé teszi munkánkat. Akármelyik ismerősöm próbálta eddig, le volt nyűgözve tőle, ez a helyes irány, ezt a jövőképet szeretjük! Ráadásul mindez semmibe sem kerül, a béta ideje alatt mindenki számára ingyenesen elérhető a Swype oldalán.

Értékelés: iMenetrend (Swype Beta for Android)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
10 / 10 pont 10 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes

Legendd

Azóta történt

Hirdetés