Alkalmazásbemutató: Escape

Az emailek sorra érkeznek szerkesztőségünkbe, és rengeteg megkeresés szól magyar fejlesztésről, ami azért nem kis dolog a mai világban. Az IDP game studiónál dolgozó srácok már nem számítanak kezdőknek a szakmában, hiszen a mostani alkalmazásuk előtt is töltöttek már fel más appot a Play Áruházba. Legújabb fejlesztésünk Escape névre hallgat, amely egyébként valamelyest illik is a játék képéhez, bár elsőre talán mást várna az ember. Előzetesen annyi elmondható, hogy nem fogunk unatkozni a játék alatt, hiszen meglehetősen kemény kihívásokba is ütközhetünk.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Az Escape erős agytevékenységet igényel. Megnyitáskor nem tárul elénk túl sok minden, mindössze három menüpont közül válogathatunk. Az elsővel a szintekhez jutunk, a második pedig az opciókhoz visz, ahol kikapcsolhatjuk a hangot és a rezgést. Utóbbit talán érdemes is rögtön deaktiválni, ugyanis egy rossz lépés esetén az Escape rendesen felpörgeti a rezgőmotort, és azon kívül, hogy meglepődik az ember, még azt a mozdulatot is elfelejti, amit előre betervezett. A Start megnyomása után tehát a pályák kiválasztásának képernyőjéhez jutunk, összesen 30 darabból válogathatunk, bár az utolsó eléréséhez természetesen folyamatosan haladva kell abszolválni a küldetéseket. Ahogy elkezdjük az első pályát, a játék kapásból bedob a mély vízbe, néhány alapvető magyarázat után ugyanis magunkra leszünk utalva.

Az Escape futtatásához két alappillér szükséges, az egyik a giroszenzor, a másik pedig a pontos érintés. A játékban egy kis kereket kell döntögetés nyomán ide-oda mozgatnunk, ám szerencsére a gravitáció nem túl erős, így például a levegőben lógó terep széléhez érve sem esik le azonnal "főhősünk", még a széléről is vissza tudunk evickélni. Általában egymásba épített kockákból álló falakon keresztül gurulhatunk, melyek teljesen más szinten helyezkednek el egymás mellett, vagy felett. A kiindulópontot mindig egy zöld csík jelzi, a célt pedig kékkel rajzolták meg a fejlesztők. Feladatunk, hogy a zöld területről minél gyorsabban eljussunk a kék ponthoz, ugyanis alul egy kis csíkban jelzi a játék, hogy mennyi időnk van még a pálya teljesítésére. Túl sokat nem kapunk, így nem egyszer fordulhat elő az, hogy mire rájövünk a feladat nyitjára, addigra éppen elfogy a csík, s máris kezdhetjük elölről az adott fejezetet.

A Scrudo névre keresztelt kerék három dolgot tud: gurul, kék portálokat lő, valamint zöld ajtókat nyit. Ha valaki játszott már a Portal című játékkal, akkor valamelyest előnyben lesz, a kerékből kiáll ugyanis egy kis – nevezzük így – ágyú, amivel a megfelelő irányba lőve kapukat nyithatunk. Alul két kör alakú virtuális gomb fedezhető fel, ezek között kell váltani, hiszen az egyik segítségével a kék, a másik közreműködésével pedig zöld portálokat telepíthetünk. Lényegében ezen van a legfőbb hangsúly, hiszen így tudunk egyik helyről a másikra teleportálni, ám azért nem ilyen egyszerű a dolog, kizárólag üres és egyben teljes kockákra tudjuk rávarázsolni a kapukat. Valójában sem leírni, sem megérteni nem túl egyszerű elsőre, viszont amint elkapjuk a játék fonalát, függővé lehet tőle válni. Pont azért nagyszerű a game, mert nem az az egyszerű, pillanatok alatt teljesíthető fajta játék, hanem itt már gondolkodni kell, de előre szükséges például a következő pár lépés megtervezése is. A játék előrehaladtával egyre komplexebb feladatok tárulnak elénk, lesznek plusz kockák, amik már a lila területekkel lépnek reakcióba, így pedig egy hidat nyithatunk, amin keresztül át tudunk haladni a szakadékok felett is, de lesznek még áramkockák is, melyeket további funkcióval látták el.

Az Escape egyelőre kizárólag Android platformra tölthető le, ám pozitív hír, hogy ingyenesen. Kissé zavaró, hogy a néha megjelenő reklámok sajnos rossz helyen vannak és kitakarják a hátralévő időt mutató vezérlőt. A grafika egyszerű, nem találkozunk csilli-villi effektekkel, ám egyáltalán nincs is rá szükség, hiszen akkor az a játékmenet rovására is mehetne. Voltaképpen akárkinek ajánlott az Escape, ám főleg azok lelik majd meg benne örömüket, akik szeretnek gondolkodni és egyben ügyeskedni. Az Escape letöltéséhez erre a linkre érdemes kattintani, telepítéséhez pedig minimum 2.2-es Android verzió szükséges.

Értékelés: Escape (Android 2.2+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
10 / 10 pont 9 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes (Android)

Legendd

Azóta történt

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: Hungry Beagles

    Szerencsére szinte nem telik el hét magyar fejlesztés nélkül, most éppen a Hungry Beagles kerül porondra, mely a logikai játékok szerelmeseinek ajánlott.

  • Alkalmazásbemutató: Temple Run Oz

    A Temple Run sorozat legújabb része követi az eddigi jól bevált receptet, ám a mostani játékban már Óz birodalmának tájain rohangálhatunk kedvünkre.

  • Alkalmazásbemutató: Modern Combat 4

    Napjaink egyik legszebb játékát próbáltuk ki, mely előremutató grafikával és Havok fizikai motorral ugrik a dobogó tetejére.

  • Alkalmazásbemutató: Critter Fitter

    Mostani alkalmazásbemutatónkban a Critter Fitter nevezetű logikai játékkal foglalkozunk, mely hosszú ideig elgondolkodtatja a játékosokat!

Hirdetés