A legmodernebb ARM Cortex-A72-es magokkal jön a MediaTek MT8173-as SoC

A MediaTek az olcsó ultramobil eszközök piacára szokott koncentrálni, így nem szokása a cégnek az aktuálisan bemutatott újdonságokat licencelni, de az MWC alkalmával bemutatott MT8173-as SoC pont az ARM legújabb, Cortex-A72-es processzormagját használta.

Valószínűleg a MediaTek azért volt ilyen gyors, mert a sematikus dizájnt licencelhették, amelyet saját maguk implementáltak a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiájára. Utóbbit ráadásul jól ismerik, így rögtön megcélozhatták a 2,4 GHz-es órajelet. A két darab Cortex-A72-es mag mellé két darab Cortex-A53-as mag került Big.Little konfigurációban, míg az IGP szerepét egy Imagination PowerVR GX6250 tölti be.

Az MT8173-as SoC az LPDDR3 szabványú memóriákat fogja támogatni, illetve rendelkezik még 20 megapixels ISP-vel, valamint egy fixfunkciós blokkal a HEVC és a VP9 formátumú 4K-s videókhoz. Érdekes újítás még az új kijelzőmotor, amely már 120 Hz-es képfrissítést is támogat.

A MediaTek az új lapka demonstrálása mellett bejelentette a Helio márkanevet, így a vállalat a nagyobb teljesítményű rendszerchipjeit a jövőben nem a megszokott módon jelöli majd. Többek között az MT6795-ös SoC neve ezentúl Helio X10 lesz.

Hirdetés