A korlátlan adatforgalom köré épített tarifacsomagokat a Telenor

Mind a négy előfizetés korlátlan belföldi adatforgalmat enged, roaming közben sem kell majd aggódni.

Ki emlékszik még azokra az időkre, mikor 10 perc hívás és 10 SMS csomagokat lehetett vásárolni? Azokra az időkre, mikor az utolsó SMS elküldése előtt az emberek feltöltötték a rendelkezésre álló helyeket, és igyekeztek egy percen belül a lehető legtöbbet elküldeni, mert ilyenkor a rendszer még átengedte az üzeneteket?

Négy új, korlátlan internetet tartalmazó csomagot jelentett be a Telenor hétfői sajtótájékoztatóján a Telenor Házban. A vállalat hatalmas titkolózás közepette készítette elő a rendezvényt, a bejáratott informátorok is némák maradtak. Persze nem volt nehéz kitalálni, miről lesz szó, az újságírók olyan zsebtükröt kaptak a meghívó mellé, melyen a "Korlátlan Te" felirat volt olvasható. Ez a motívum a reklámkampányban is visszaköszön majd.

Közben pénteken a Telenor hálózatát is elérte a nemzetközileg problémákat okozó zsarolóvírus, aminek első eredménye a brit egészségügyi rendszer összeomlása volt. A vállalat egyik névtelenül dolgozója a 24.hu kérdésére megerősítette a Bleepingcomputers értesülését, miszerint az alkalmazottaknak ki kellett kapcsolniuk gépüket, vagy bontani a hálózati VPN kapcsolatot a fertőzés terjedésének megállítására. Ezzel kapcsolatban kiderült, a vállalat vezetése büszke a gyors reakcióra és a hatékony beavatkozásra, amivel elhárították a veszélyt. A fogyasztók ebből semmit sem éreztek.

Az elmúlt hetekben és hónapokban a Telenor csapata azon dolgozott, hogy kidolgozza az új díjcsomag családját. Az utóbbi években sok kritika érte az iparágat, hogy nincs igazi áttörés, nincs igazi verseny a hazai piacon. A közvéleménykutatásuk arra az eredményre jutott, hogy alapvetően két okból nem használják elegen a mobilnetet. Hiába ugyanis a 117 százalékos SIM penetráció, hiába a régió egyik legjobb LTE hálózata, az ügyfelek mindössze 59 százaléka használ mobilnetet, átlagban pedig 230 percet telefonálnak.

A független felméréseket végző OpenSignal 2017 februárjában közölt jelentése szerint a magyarországi mobilhálózatok a világ harmadik leggyorsabb átlagos letöltési sebességet kínálják, melyben a Telenor hálózati beruházásainak is jelentős szerepe van. A fejlesztés pozitív hatásai a felhasználói szokásokban is tükröződnek: míg a 2G, 3G és 4G használók átlagos havi adatforgalma 1,8 GB, ugyanez az érték a 4G hálózatot használók körében közel a duplája, 3 GB.

Az elsődleges ok az, hogy az emberek félnek, túllépik a korlátaikat, akár anyagilag, akár az előfizetésükben foglaltakkal kapcsolatban. A másik ok az, hogy sokan nem gondolják, hogy szükségük lenne a mobilnetre.

A Telenor Hello Data Start a korlátlan adatforgalom (5GB adatroaming) mellett 50 percnyi hívást (roaming is) tartalmaz, ezért 5990 forintot kell fizetnie az előfizetőknek. A Telenor Hello Data Standard 9990 forintért kínál korlátlan internetet (7GB adatroaming)és 200 percnyi beszélgetést az EU-n belül (1-es díjzóna). A Telenor Hello Data Medium 500 percre bővíti a beszélgetési keretet (11 GB adatroaming), míg a legnagyobb csomag, a Telenor Hello Data Premium 19 990 forintért kínál teljes korlátlanságot (14 GB adatroaming) azoknak, akik a VoIP helyett ragaszkodnak a klasszikus hálózati kommunikációhoz. A Telenor eközben eltörli a  hűséget, ezzel elébe menve a kormányzati törvénymódosítási javaslatnak, mely többek között egy évben maximalizálná a vállalható hűséget.

Az SMS-ek egységesen 35 forintba kerülnek, kivéve a legnagyobb csomagot, ahol ebben sincs korlátozás, a díjcsomag tartalmazza ennek árát. A hanghívásokat hatvan másodperces egységekben mérik, a havidíjban foglalt percek elhasználását követően szintén 35 forintot kell fizetni. Havonta legalább egy hívást kell indítani a Telenor Hello Data díjcsomagokhoz kapott SIM-ekről, illetve ezek a kártyák kizárólag mobilkészülékben használhatók, onnan viszont osztható az internet. A magán előfizetők mellett kisvállalkozások is kérhetik az új díjcsomagokat, maximum 14 főig.

Azóta történt

Előzmények