A Google felvásárolja a Motorolát

Ma reggel egy olyan hírre ébredtünk, amely komolyan megrengetheti a telekommunikációs piacot: a Motorola mobil részlege, azaz a Motorola Mobility ugyanis nemsokára már Google tulajdonába fog tartozni. A keresőóriás ugyanis bejelentette, hogy potom 12,5 milliárd dollárért, azaz körülbelül 2 373 milliárd forintért felvásárolta a divíziót. A Google ügyvezető igazgatója, Larry Page által csak az Android ökoszisztémájának túltelítéseként aposztrofált üzletet 2012 elején szeretnék nyélbe ütni. A felvásárlással több, mint 14 ezer szabadalomra tett szert a Google, emellett pedig további 7500 vár elbírálásra, amely komoly faktornak számít a telekommunikációs piacon.

A keresőóriás nyilatkozata alapján az üzletet nagyban befolyásolta, hogy a Motorola az elmúlt két évet nagyjából teljesen a zöld robotos operációs rendszernek szentelte. Az amerikai cég ugyanis 2008-ban szakított az általuk addig preferált Windows Mobile operációs rendszerrel, azóta pedig folyamatosan újabb és újabb androidos modellekkel halmozzák el a piacot. Anno ez húzta ki őket a csávából, a csőd szélétől a Milestone névre hallgató készülék mentette meg a céget, amely a Motorola első teljes fizikai billentyűzettel szerelt droidos masinája volt. A Google Motorolába vetett bizalmát mutatja az is, hogy velük készíttették el a Honeycomb referenciagépét, amely a Xoom nevű masinában materializálódott.

Motorola Milestone
Motorola Milestone

A felvásárlással nagyon komolyan erősödhet a Google mostanában is erős pozíciója, a keresőóriás ugyanis immár nem csak az operációs rendszer szállítását vállalja magára, hanem valószínűleg a készülékek gyártásába is be fog szállni, hiszen a Motorola gyártósorainak leállításához nem sok érdeke fűződhet. Az androidos telefonokra mostanában egyébként is rájár a rúd, több cég is szabadalmi perekkel szorongatja a zöld robotos rendszer gyártóit, a legszignifikánsabban talán az Apple járt el. Nemrég ugyanis elérték, hogy egy előre nem meghatározott ideig Európa legnagyobb részén ne legyen elérhető a Samsung Galaxy Tab 10.1 táblagép, a pletykák szerint pedig a Motorola Xoom lesz az almás cég következő áldozata. A felvásárlás nagy valószínűséggel egy további új keletű pletykát is megcáfol, amely a Motorola Windows Phone 7 felé történő kacsintgatására irányult.

Motorola Xoom, a Honeycomb referenciagépe
Motorola Xoom, a Honeycomb referenciagépe

A felvásárlásnak hosszabb távú eredményei is lehetnek. Eddig ugyanis a Google csak a háttérből figyelte, ahogyan a Microsoft és az Apple az Android alapú kütyük gyártói támadja, tevékenyen nem vett részt az egyre jobban burjánzó pereskedésben. Azzal azonban, hogy a Motorola mobilrészlegét bekebelezi máris igencsak átrendeződnek az erőviszonyok, kicsit más volumenű céggel kell az Apple-nek szembeszállnia, s nem kizárt, hogy a Samsunggal kapcsolatos negatív döntés volt az utolsó lökés a Google számára abban, hogy készülékgyártóként léphessen fel a pereskedésekben. Ha a Motorolát a Google megvédi akár az Apple, akár a Microsoft ellenében, akkor a kisebb androidos gyártóknak is könnyebbé válhat a helyzetük.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés