A Foxconn robotokkal helyettesítené a munkásokat

Hirdetés

Egy közelmúltban lezajlott, részvényeseknek tartott beszámoló szerint az Apple legnagyobb gyártópartnerének, a Foxconnak vezérigazgatója elmondta, hogy a cég az emberi erőforrásokat robotokra váltaná, akár már az iPhone 6 készítése során. Terry Gou szerint a Foxbotoknak nevezett robotok a tesztelés végső fázisában vannak, elsődlegesen pedig az Apple készülékeinek összeszerelését végeznék. Első körben a vállalat 10 ezer szerkezet bevetését tervezi. Elméletileg minden Foxbot nagyjából 30 ezer iPhone-t tudna összerakni évente, vagyis az előzetes számolgatás után egy évben elvileg 300 millió készüléket tudna fabrikálni a Foxconn, ha az egész robotsereget bevetné.

A céltudatos tervezés mögött természetesen anyagi megfontolás is áll, ugyanis az egyenként 20-25 ezer dollárba kerülő robotok hosszú távon sokkal gazdaságosabbak, mint a gyárakban dolgozó 1,2 millió munkás bérének kifizetése. A jól hangzó adatok persze nem tántorítják el a vállalatot attól, hogy egyelőre emberi erőforrásokra hagyatkozzanak, a legutóbbi hírek szerint ugyanis nagyjából 100 ezer új dolgozóval bővülnek majd a gyárak, hogy az új iPhone iránti igényeket ki tudják elégíteni. Az iPhone 6 néven emlegetett okostelefon a hírek szerint kétféle kijelzőméretettel és prémium anyaghasználattal érkezik majd, a szakemberek pedig szeptember-október környéki megjelenésre számítanak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • Apple iPad Air - szállj fel magasra

    Az amerikai vállalat frissítette táblagépes termékportfólióját, az elnevezés pedig igaznak bizonyul; az új készülék tényleg nagyon könnyű és rendkívül gyors lett.

  • Apple iPhone 5c - az újracsomagolás művészete

    Almáék idén először két telefont is bemutattak, ám az olcsóbbik modell inkább csak új színvilágot és műanyagot hoz, nagy előrelépést aligha.

  • Apple iPhone 5s - tud ujjat mutatni

    Az iPhone 5 újdonsága külsőre nem sokat változott, de erősebb hardver, fejlettebb kamera, valamint egy Home gombba épített ujjlenyomat-olvasó került bele.

  • Apple iPhone 5 - öt lett S

    Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

Hirdetés