7%-kal csökkent a tabletek leszállításainak száma

Hirdetés

A nagyobb kijelzővel szerelt okostelefonok jól láthatóan hátrányosan érintik a tabletek iránti keresletet. Ezt támasztják alá az idei év második negyedévéről szóló jelentések is, hiszen a táblagépek leszállításainak száma 7 százalékkal csökkent e tavalyi esztendő hasonló időszakához képest. Az IDC kimutatásai szerint az április elejétől június végéig tartó időszakban 44,7 millió tablet indult útjára a boltok polcaira, holott múlt évben ilyenkor ez a szám még elérte a 48 milliót.

A dobogó legfelső fokán még mindig az Apple iPad széria áll, amiből három hónap alatt 10,9 milliót szállítottak le, bár hozzá kell tenni, hogy ez is 17,9 százalékos visszaesés 2014 Q2 adataihoz képest. Az Apple tabletsorozata jelenleg 24,5 százalékos piaci részesedéssel bír, így az összetettben is az élen áll. A cupertinói vállalat azonban egyáltalán nem nyugodhat meg, hiszen amíg ők éves szinten 3,2 százalékos visszaesést produkáltak, addig a Samsung csupán 1 százalékot bukott, és most 17 százalékos szelettel rendelkezik a képzeletbeli tortából. Ettől még a dél-koreaiak sem bonthatnak pezsgőt, ugyanis 2015 második negyedévében 7,6 millió eszközt szállítottak le, ami 12 százalékos visszaesés a tavalyi időszakhoz képest.

A harmadik helyre a Lenovo küzdötte fel magát, ők 2,5 milliós eredményt produkáltak, amivel a piaci részesedésük elérte az 5,7 százalékot. Az IDC riportja szerint a negyedik pozíciót az LG és a Huawei sajátította ki 3,6 százalékkal, mindkettő vállalat 1,6 millió táblagépet szállított le, ám ameddig a kínaiaknál ez nem kiemelkedő eredmény, addig az LG-nél 246,4 százalékos éves növekedést jelent. Az egyéb kategória a piac összes tabletjének 45,6 százalékát öleli fel, ám 2015-höz képest ez a csapat is bukott 9,3 százalékot.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy Tab A 9.7 - nem a géppel, az árral van a gond

    A dél-koreai vállalat nem csak mobilok, tabletek terén is elindította az A-sorozatot. Tesztalanyunk középkategóriás felszereltséggel, ám sajnos magas árcímkével támad.

  • Sony Xperia Z4 Tablet - a maximalista

    A japánok ultravékony táblagépe minden földi jóval meg lett áldva az IP68-as védelemtől kezdve a QHD-s kijelzőn át Bluetooth billentyűzetig, az árazás viszont nagyon erős lett.

  • Samsung Galaxy S6 edge - felívelés, gól

    Az S6 edge szemrevaló külseje senkit ne tévesszen meg: az ívelt kijelző alatt őserő dolgozik. A Samsung ezúttal tényleg mindent beleadott, de vajon az akkumulátor tudja-e tartani a lépést?

  • Apple iPad Air 2 - kis levegővétel

    Nincs könnyű dolga az Apple-nek, ha a táblagépük fejlesztéséről van szó, de azért mindig megoldják a feladatot. A második generációs Air is nagyon jó lett.

Hirdetés