Hirdetés

4G a 4-es metrón - nagyszerű hír, de mire jó?

Szinte egyszerre jött meg a két mobilszolgáltató sajtóközleménye: lesz 4G a 4-es metrón. Halleluja. A Telekom rá is licitált a Telenorra, nekik a 3-as és a 2-es metrón is indul a csúcssebességű hálózatuk, a földalatti pedig áprilisban kapja meg ezt a technológiát. A Telenor a 3-mas metrón csak HSPA-t ad (OMG!), és bár nagyon stílszerű lett volna a 2-es vonalon EDGE-t biztosítani, a kisföldalattin pedig CSD-t, de itt is HSPA hálózatot érhetünk el, ha kék propelleres kártyánk van. Meg telefonunk.

Hirdetés

Ezt a hírt elég sok újság megírta, rám is írt az egyik szolgáltató PR munkatársa, hogy minket ez érdekel-e. Én meg azt mondtam, hogy hát ez igazán nagyszerű, rettentő innovatív, felkavaróan izgalmas és szívet melengetően barátságos fejlesztés, csak hát esetleg elmagyarázhatná igazán valaki, hogy vajon mi az a nélkülözhetetlen szolgáltatás, amit a szigetüzemű, elhibázottan sűrű megállókiosztású, maximum 13 perces menetidővel bíró 4-es vonalon csak a 4G segítségével tudok igénybe venni.

Mert szerintem semmi. Töltsek le HD filmet Kelenföld és a Rákóczi tér között, hogy aztán kicsit arrébb, a festői Mátyás tér egyik éppen nem hontalanok által foglalt padján némi kutyagumi kellemes és vizuálisan is megragadó társaságában megnézzem? Aligha életszerű. Néhány ismerősöm szerint arra mondjuk tök hasznos lehet a 4G az alagútban, hogy ha ez a metró is olyan sűrűséggel döglik le, mint a csilliárd pénzért felújított 2-es, akkor live stream videóban lehessen közvetíteni, ahogyan kimentik az embereket.

A 4G egy remek technológia, egy olyan szolgáltatás, ami tényleg előremutató. De nem egy metróban és nem egy telefonon. A 4G arra jó, hogy számítógéppel olyan sebességgel legyek fent a neten bárhonnan, mint amit otthon, vagy az irodában értem csak el korábban. A 4G arra jó, hogy nagy fájlokat küldjek át valakinek, a 4G arra jó, hogy megnézzek egy streamelt HD filmet nyaralás alatt a Balaton partján, a 4G arra jó, hogy videokonfenerciázzak a teraszról - csupa olyan tevékenységhez ideális, amit nem telefonnal teszek meg, és a legritkább esetben metrózom közben.

Egy, azaz egy olyan indokot kaptam Vaga kartárstól (Népszabi tech), amit el tudok fogadni: a 4G tehermentesítheti (adott esetben) a 3G hálózatot, amely jobban ki tudja szolgálni azokat az ügyfeleket, akiknek "csak" 3G telefonjuk van. És ez így kerek, így vállalható, így elfogadható. Csak akkor szerintem így kéne kommunikálni is.

Hirdetés